Klaar voor de toekomst met Fluxa

Elektrische auto opladen in de winter? Hierop kunt u best letten!

De zomer loopt stilaan op zijn laatste benen en dan weten we dat het weer in België snel kan omslaan. Wij geven u enkele handige tips voor als u straks uw elektrische auto zal opladen in de winter, wanneer de eerste winterprikken tevoorschijn komen.

Warmere kledij doet wonderen voor uw batterij

De batterijen in elektrische auto’s hebben een optimale werking als het tussen de 20 en 30 graden is. Perfect dus als u uw elektrische auto wil opladen in de zomer of lente, maar bij guur winterweer is de temperatuur een stuk lager. Daardoor zal het rijbereik dus dalen. Toch kan dit enigszins beperkt worden, als u rekening houdt met enkele handige tips.

Zo kan u bewust kiezen voor een elektrische wagen met warmtepomp. Die pomp vraagt namelijk minder energie dan een traditionele verwarming, die wel beroep doet op de batterij. Met een warmtepomp zal er geen of nauwelijks impact zijn op je bereik, waar dat met gewone verwarming wel het geval is.

Natuurlijk is er ook een andere truc om dit te omzeilen: je verwarming lager zetten of gewoon uitzetten. Wie zich warmer kleedt en de verwarming lager zet, zal een groter bereik hebben met de elektrische wagen. Dat geldt overigens niet voor uw stoel- of stuurverwarming, aangezien deze aangesloten zijn op de 12V-batterij. Deze kan u dus gebruiken zonder impact op uw rijbereik.

Elektrische auto opladen én terwijl voorverwarmen

De meeste elektrische wagens kunt u voor vertrek laten voorverwarmen en dat is in de winter een uitstekend idee. Toch als u het doet terwijl uw elektrische auto aan het opladen is. U verwarmt namelijk niet alleen de binnenkant van de auto – wat voor meer comfort zorgt – maar ook de koude batterij.

Aangezien uw wagen aan het opladen is, zal de batterij bij vertrek perfect op temperatuur zijn. Daardoor is er geen extra energie nodig om bij vertrek de batterij op te warmen én stijgt bijgevolg uw rijbereik. Daarnaast is het uiteraard ook een grote meerwaarde als uw wagen binnen staat in een garage of carport, zodat de batterij nooit enorm koud wordt. Hoe intensiever deze moet opladen, hoe meer energie namelijk verloren gaat.

Meer tips over elektrisch rijden of benieuwd hoe onze installaties voor u een meerwaarde kunnen betekenen? Neem gerust contact op met de experts van FLUXA. Wij helpen u graag verder!