U overweegt de installatie van een of meerdere laadpalen, maar twijfelt nog over het juiste model? In dit artikel vertellen we u alvast meer over een snellader voor uw elektrische auto, de bijhorende voor- en nadelen en wat FLUXA voor u kan betekenen.
Snellader voor elektrische auto vs. standaard lader
De meeste mensen laden hun elektrische auto thuis, op het werk, bij een openbare laadpaal of in een parkeergarage op. Voor lange ritten zijn snelladers langs snelwegen ideaal, omdat ze binnen 20 tot 30 minuten de accu aanzienlijk kunnen opladen. Een laadpaal heeft doorgaans een vermogen van 11 tot 22 kW wisselstroom (AC). Snelladers beginnen bij 30 kW en kunnen oplopen tot 400 kW gelijkstroom (DC), wat zorgt voor een snelle laadtijd, mits de auto dit aankan.
Snelladers gebruiken vaak andere aansluitingen dan reguliere laadpalen. Veelgebruikte stekkers zijn CCS/Combo voor Europese en Amerikaanse auto’s en CHaDeMo voor Aziatische voertuigen. Bij een snellader volgt de bestuurder de instructies op de paal of het scherm, waarbij men zich identificeert met een laadpas of via een QR-code en creditcard. De kabel wordt aangesloten op de auto en na een korte pauze is de auto voldoende opgeladen voor het vervolg van de rit. Eenvoudig en handig!
Waarom kiezen voor een snellader?
In bepaalde situaties kan het erg gunstig zijn om een snellader te voorzien.
- Bedrijven: veel elektrische wagens in uw bedrijf en medewerkers die de baan op moeten? Dan kan het nodig zijn dat ze snel kunnen bijladen om zo efficiënt te kunnen werken. Dit kan ook van toepassing zijn op elektrische bestelwagens, bussen of vrachtwagens.
- Winkels: een snellader op uw parking is een extra service voor de klanten. Aangezien steeds meer mensen elektrisch rijden, kan de aanwezigheid van de snellader zelfs een extra troef zijn om uw winkel te bezoeken.
- Als verdienmodel: heeft u beschikbare oppervlakte vlakbij drukke wegen, dan kan een snellader voor een elektrische auto erg rendabel zijn. Zeker nabij de autostrade is het een meerwaarde als mensen bij u snel kunnen bijladen om daarna hun traject voort te zetten.
Keerzijde van de medaille
Eerlijk is eerlijk: hoewel snelladers in de praktijk erg handig kunnen zijn, is er ook een keerzijde van de medaille. Frequent gebruik van een snellader kan de levensduur van de accu bijvoorbeeld verkorten door de verhoogde belasting. Bovendien laadt een snellader langzamer naarmate de accu voller wordt.
In de praktijk gebruikt men de snellader om de accu tussen 20% en 80% opgeladen te houden, wat meestal voldoende is voor verdere ritten. Tijdens het laden, dat ongeveer 20 tot 30 minuten duurt, kan de bestuurder in de buurt van de auto blijven of een korte pauze nemen voor een lunch, koffiestop of winkelbezoek. Zo kan de beschikbare tijd optimaal gebruikt worden.
Naast de hogere belasting, is ook het kostenplaatje een belangrijke factor. Bij FLUXA zijn we voorstanders van slimme laadpalen die optimaal renderen. Snelladers zijn doorgaans duurder dan gewone laders, dus is het aangewezen om verstandig om te springen met het gebruik.
Installatie van snelladers via FLUXA
Bij FLUXA zijn we ervaren in het installeren van diverse laadoplossingen, waaronder ook snelladers. Zo hebben wij al verschillende winkelketens en bedrijven uitgerust met professionele snelladers, waarmee zij klanten, bezoekers en medewerkers een feilloze service kunnen bieden.
Wij werken honderd procent merkneutraal en adviseren u dus graag over de beste keuzes voor uw specifieke noden. Voorts staan wij ook in voor alle nodige voorbereidingswerken, zoals eventuele grondwerken en nazicht van de elektrische installatie. Wij bieden een complete service aan, zodat u optimaal ontzorgd bent en nadien geniet van een veilige, rendabele en efficiënte installatie. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.